Camino Mozarabe – den næste store tur
Så er det snart forår igen og tid for vores næste længere tur. Vi har ledt længe efter en langistancetur i Sydeuropa og denne gange bliver det en noget ukendt Camino-variant, Camino Mozarabe.
Camino Mozarabe er en del af det gamle netværk af ruter som ender i Santiago de Compostla. Den starter helt nede i det sydvestlige Spanien – vores tur starter i Almería, men den kan godt starte i andre byer langs sydkysten. Derfra går den op til Granada, videre til Cordoba og derfra videre til enten Sevilla eller Merida.Her den bliver en del af den større caminorute Via de la Plata (Sølvruten). Så nu skal vi virkelig til at vandre i Andalusien!
Fra Foreningen af Danske Santiagopilgrimme: “Via de la Plata (Sølvruten) blev brugt af de mozarabiske (kristne under muslimsk styre i Spanien eller Portugal i middelalderen) pilgrimme, som kom fra Nordafrika og andre dele af Middelhavet med skib. Plata betyder ikke sølv i denne forbindelse. Ordet er en afledning af et arabisk ord, der betyder “bred overflade”.”
Vi kommer til at gå ca. 400km sydfra og med tog/bus til Almería. Vi regner med at være ret ensomme på ruten, for kun omkring 2-3% af de 350-400.00 der går de forskellige Caminoer, går denne vej. Men der er en fremragende og meget aktiv caminoforening som hjælper os der vil gå den – deres hjemmeside er her. Og man kan også blive klog af at læse hvad andre oplever dernede – her er f.eks. Lobbers Refugie, som gik den sidste år.
Men hvorfor gå lige dén rute?
Kulturen! Der er mange forskellige grunde, men det er især kulturen der trækker – det er igennem de områder som var besatte af maurerne i 5-800 år, og der er en masse af den gamle arabiske/mauriske kultur at opleve dernede! Arkitektur, kunst, mad og meget andet godt. Som beskrevet i Den Store Danske:
Maurisk kunst, betegnelse, der navnlig tidligere har været anvendt generelt om arabisk og islamisk kunst. Betegnelsen anvendes nu mest om islamisk kunst i Spanien og den vestlige del af Nordafrika.
Alhambra i Granada fra 1200-1300-tallet ses ofte som højdepunktet for den såkaldte mauriske stil, der med sine hesteskoformede buer og rige geometriske bygningsdekorationer vandt udbredelse i Europa i 1800-tallet.
Så vi håber at komme til at opleve en masse kultur som vi ikke ligefrem ser dagligt i Aabenraa!
Men vejret er selvfølgelig også en faktor. Forår i Sydspanien lyder heller ikke helt tosset, og det er selvfølgelig en rute som vi ikke har gået tidligere. Og den går netop igennem mange af de gamle mauriske prægede byer som Granada og Cordoba – og sikker mange som vi ikke kender endnu!
Vi glæder os helt vildt til at komme afsted og se arkitektur hvis lige ikke findes andre steder!
Nyeste kommentarer