Hærvejen – Aabenraa til Bov grænse
Så til det sidste stykke på Hærvejen – hvor vi fortsatte fra på det, som skulle vise sig at blive til en næsten 40 kilometers dagvandring – lige til at tage på en rask fredag! Og det var en tur, hvor vi virkelig mærkede historiens vingesus!
Langs ruten i Sønderjylland stod i 1500-tallet og frem disse sten – såkaldte Vejpligtsten, også kaldet ‘Talende sten’, da der på dem stod hvem der skulle vedligeholde denne del af ruten. Det var så de lokale (stor)bønder, som fik dén tjans!
Povls bro – smukke buer på den gamle bro ved den tidligere Povls Kro.
Og så noget sjældent, men godt! Driftige folk om sætter et køleskab med lækkerier ud til vejen og dér kan man så lige købe lidt at drikke eller spise. God ide! Hvis der er noget som Hærvejen mangler, så er det indkøbsmuligheder – hvis man er på cykel er det ikke noget problem, men vi oplevede at gå-ruten konsekvent går udenom byerne og dermed også mulighederne for at købe noget. For eksempel mad eller drikke. Så det er godt at der er noget stillet ud til ruten og vi købte da også lidt!
Historiens vingesus – Urnehoved Tingsted
Her mødte vi historien – Urnehoved Tingsted som blev brugt frem til 1523! På tingstederne mødtes de vigtige bønder/borgere/adelige/kongelige og ordnede statens vigtige sager. Konger blev kåret (og endda dræbt) på tingstederne og der var sikkert livlig handel og gang i den! Urnehoved Tingsted er f.eks. nævnt i Saxo Grammaticus – du kan læse lidt mere om tingstedet her.
Og her er den såkaldte Krumme Vej – det er det sidste stykke af Hærvejen fra Bov mod Flensborg, opkaldt efter at den svingede sig gennem bakker og dale i tunneldalen på det stykke. Den blev belagt omkring det 17. århundrede da der var meget trafik på dette stykke. Et lille stykke af den er frigravet og kan nydes nu. Når man har set de gamle romerske veje på Caminoen, kan det godt ses, hvor inspirationen kommer fra…
Og helt nede ved Bov og grænsen støder Hærvejen og Gendarmstien sammen – de to store, lokale ruter hernede sydpå!
Nyeste kommentarer