Madeira – tanker på bagkanten

Nu hvor vi er kommet hjem og støvet har lagt sig efter vores tur til Madeira, så er det værd at tænke tilbage. Hvordan det var i forhold til turene til de Kanariske øer som plejer at være vores vinterdestination?

Vejret!

Lad os starte med vejret – well….perfekt vandrevejr for os! Temperaturerne lå mellem 13 og 25 grader og med lidt overskyet det meste af tiden. Det er præcist som vi foretrækker det! De lokale fortæller at der var varmere end normalt, men det passede jo os udmærket!

Overskyet og ikke alt for varmt - perfekt temperaturer og vejr til at gå opad!
Overskyet og ikke alt for varmt – perfekt temperaturer og vejr til at gå opad!

Og stierne, ruterne og hvordan var det at vandre?

Først det bedste – lette stier; der var god fast belægning langs levadaerne og skovstierne er fine. Og især hvis man går langs levadaerne er der ikke mange stigninger eller fald. Det er også let at finde vej (det sætter jeg stor pris på!). Når man går langs en levada er der stort set kun den ene sti at følge, så det er meget let.

Og så lige….en vandrebog eller forhåndskendskab til den rute du vil gå, er efter vores mening et must. Du kan risikere at den levada som du vil gå langs med, er blevet lukket på grund af jordskred eller om der er omveje som man skal tage hvis den er spærret. Og hvis du ikke har checket på forhånd, ved du ikke om den er farlig. Det kan være i form af at man skal gå på kanten af levadaen og hvor langt ned der er fra den. For stierne kan være meget smalle langs levadaerne – og med meget smalle mener jeg ca. 20 centimeter!

Der omkommer jævnligt turister ved fald fra levadaerne, så det er værd at checke hvordan ruten er før man tager afsted!

Vi var glade for vores vandrebog “Rother walking guide to Madeira”, da den også indeholdt advarsler om ruternes beskaffenhed.

En fin sti på Madeira
Her er stien langs levadaen fin, men nogle steder er der bare 10 meter lodret ned til venstre for Rikke. Andre steder går man på beton-kanten!

Maden på Madeira!

Fantastisk – vi havde lejet et hus (Barreirinha Funcho House) og boede i det gamle kvarter lige ved masser af spisesteder og fik også masser af tips til gode steder da vi fik nøglen til huset!

Og så skal du bare opleve Madeira Food on Foot-tour! Ejeren Jaqueline tog en lille håndfuld turister som os på en tur igennem Madeira’s historie og kulinariske oplevelser. Det var en fed oplevelse, som var alle pengene værd! Hun er en lokal pige med masser af viden om øerne, maden og stedet – og brænder for at fortælle om det!

Håndlavet chokolade på Madeira
Jeps, der var også håndlavede chokolader på Food on Foot-tour’en! Mums!

Transport rundt på øen

Og en sidste ting om Madeira – transport rundt på øen! Vi havde valgt kun at tage busserne rundt. Det er billigt og man slipper for at skulle køre rundt i hårnålesving og stejle bjerge på smalle veje….det gør buschaufførerne for dig! Til gengæld kan man ikke komme helt så langt omkring. Så hvis man som os også gerne vil vandre 5-6 timer om dagen, så det indskrænker også hvor du kan vandre.

I realiteten vandrede vi kun indenfor en radius af et par timers bustur fra Funchal og der er stadig meget af øen tilbage for os at opleve!!

Og så til sidst: Var det godt? Var det rejsen værd? Jeps, helt bestemt – Madeira er en smuk, grøn oplevelse som vi har nydt i stor stil og gerne gør igen! De lever i høj grad af vandreturister som os, og det kan mærkes i hvor velordnede og velplejede deres vandrestier er!

En dejlig tur!

Hvis du vil læse mere om vores vandreture på Madeira, så start med at kigge her for at få et overblik.

Leave a Reply