Vandring på Varnæs Hoved

En vandring på Varnæs Hoved i det sønderjydske er en fantastisk oplevelse af variation i naturen. Ruten fører langs strand, på høje klitter, gennem mose og landbrug – og man går gennem krat og i bøgeskov. En oplevelse for sanserne og øjnene – og så var det klar forårssol da vi var afsted!

Turen starter ved Varnæsvig – Den Gyldne Løve (som er et lokalt kulturhus, men så har GPS’en da noget at køre efter!). Reelt er turen en kombination af to ruter –  Varnæs Hovedsti og Naldtangstien. Du kan læse mere om det her på Dansk Vandrelaug. Den første del af turen går nordpå langs kysten, hvor man kan nyde udsigten over Aabenraa Bugt – hvis man går den senere på sommeren kan man finde strandkål og tage det med hjem og spise. Det smager fantastisk!

Så starter vandring på Varnæs Hoved
Først forlader man den lille parkeringsplads…
Sol og strand - dog stadig en smule koldt her i april.
Og så går det langs stranden i morgensolen!

Når man forlader stranden, er der en lille overnatningsplads (nær en parkeringsplads) – til vores store glæde var der et telt og masser af vandflasker på det lille bord/bænke-sæt, så det er allerede godt i brug! Man kommer også op at gå på klinte-kanten – og udsigten folder sig rigtig ud! Den megen regn i vinters har gjort at der har været mange jordskred, så flere steder er stien revet væk – men hjælpsomme sjæle har ændret stiforløbet til os!

Så kom vi op på klinten.
Der er langt ned til vandet…..

Både her og flere andre steder langs ruten er der masser af brombærkrat. Så en tur senere på året tur give mulighed for at spise masser af brombær! Nogle steder går krattet næsten hen over stien, men heldigvis bliver det holdt godt nede.

Brombær og andet godt på vores vandring!
Igennem krattet går ruten

Her i april er det vidunderligt at se rapsmarkerne godt igang med at springe ud og der er masser af grønt og frodigt. Træerne er også lige klar til at springe ud. Heldigvis huskede vi at stoppe op i ny og næ for at nyde det. Det gamle råd med at stoppe op og vende sig om når man vandrer, bliver ved med at være relevant!

Det er frodigt og giver godt humør!
Forår og formiddag!

Efter turen langs kysten kommer vi frem til Naldtanglejren og området omkring den. Lejren er ved at blive genopbygget, og ruten fører os ind i mose og skov. En dejlig afveksling fra kysten! Her gælder det virkelig om at holde hovedet koldt og fødderne tørre – stien er noget mudret, så husk at have godt fodtøj med!

Og mosen slutter i bøgeskov! Pludselig går man på fine skovstier og nyder udsigten til en skovsø! Den sidste del af turen fører gennem en landbrugsland og slutter igen i en bøgeskov – hvad skulle sådan en vidunderlig varieret tur dog eller slutte i?!

Slut på mosen!
Træbro, trappe og mere klassisk dansk landbrugsland på den anden side
Bøgeskov og skovsø – hvad man man snart mere forlange?

Og for at slutte turen helt perfekt kommer man i bøgeskoven Varnæs Tykskov selvfølgelig forbi – og over – en stor langdysse fra omkring 5.200 år siden! Den er ikke til at tage fejl af med sin forhøjning og masser af store sten omkring den.

...selvfølgelig skal vi op og stå på langdyssen....
Langdyssen i Varnæs Tykskov

Turen var på ca. 8 kilometer og sådan en vandring på Varnæs Hoved er til at blive glad i hovedet af – fantastisk varieret og på en dag med høj solskin er det bare en vidunderlig oplevelse for krop og sjæl!

Her er selve ruten:

Leave a Reply