Bagage – hvor meget skal du tage med?

Det kommer selvfølgelig an på længden på turen. Jeg vil fortælle hvad jeg har i rygsækken på lidt længere ture (en uge til en måned).

Om jeg skal gå en uge eller en måned, indholdet i min rygsæk er mere eller mindre det samme. Jeg forsøger at tage så lidt med som muligt, da det for mig er meget vigtigt at rygsækken ikke bliver for tung. 

At pakke til de gode intentioner og at være beredt

På de mange ture som jeg efterhånden har gået, har jeg mødt rigtig mange med meget tunge rygsække. Det er naturligt at tænke at man ikke skal mangle noget, når man skal på en længere tur og vil være forberedt på enhver situation.

På caminoen er der f.eks. en del som vælger også at tage et par bøger med, så man kan læse og fordybe sig efter dagens vandretur. Nogle vælger derfor efter kort tid at enten bare efterlade bøger på ruten. Det er dem der bare ikke magter at bære disse ting et skridt mere. Andre vælger at få nogle af deres ejendele sendt hjem eller til slutdestinationen… Der ligger mange pakker og venter på Camino-vandrerne i Santiago. 

To af hver og vaskepulver

Hvad har jeg så med? – Et must for mig er vaskepulver, da jeg i princippet kun har et ekstra sæt tøj med. Så der er behov for at vaske ganske ofte. Et andet must er sikkerhedsnåle, så tøjet kan hænges fast på rygsækken som fungerer som min tørresnor.

Rygsækken er din tørresnor!
Sikkerhedsnåle – uundværelige til at tørre tøj med!

Noget af det der kan være svært at vælge / vælge fra er ekstra fodtøj.

 vores første Camino  valgte både Christian og jeg udelukkende at tage af sted med vandrestøvlerne på fødderne. Det var en benhård prioritering, for at minimere vægten. Undervejs blev vi dog klogere. Efter en lang dag med vandrestøvlerne på fødderne, er det nu rart at kunne tage dem af om eftermiddagen og så være fri for at tage dem på igen før næste morgen. Vi savnede ret hurtigt alternativt fodtøj. Men det var først da vi blev mødt af et påbud, om at gå i spisesalen i strømpefødder eller i bare tæer, at vi fik gjort noget ved det.

I den lokale kiosk fandt vi nogle meget lette flip flops, og blev enige med os selv om at det var sko. Disse flip flops har efterhånden fulgt os siden 2013 på vores vandreturer. Da de lever op til de to vigtigste kriterier, de er lette og de fylder meget lidt. De er efterhånden godt slidte, men de er godt gået til og fyldt med gode minder.

Lette og fleksible - perfekte til os!
Flip flops! Perfekte til at hvile fødderne i efter en lang dags vandring

Og så er der det med regnvejret..

Hvad med regnetøj? – Det er meget vigtigt at du både har et cover med til din rygsæk så dine ting ikke bliver våde og godt regntøj. En poncho er smart, da den er let at tage på og kan dække rygsækken, så skulderseler og rygstykket ikke bliver vådt. Jeg syntes ulempen ved poncho er at den kan være lidt svær at styre hvis der er meget vind. Så jeg har indtil videre kun gået med regnjakke. Det har så kostet mig en halvvåd rygsæk og våde støvler et par gange, og det kan ikke anbefales. 

Og regncovers med reflekser er gode sikkerhedsveste
Regncover til rygsækken er en god ide! Paraplyen er mere tvivlsom og kan ikke anbefales!

Jeg vil nødig undvære min regnjakke, da den også varmer når det blæser. Derfor har jeg har indkøbt gamacher til mine støvler. Det er én ting er at rygsækken bliver lidt klam og at de våde bukser er kolde. Det kan et varmt bad og et par tørre bukser fra tasken gøre meget ved. De våde støvler vil forfølge i dag i flere dage, men stor risiko for at få skader på dine fødder. Det kan ikke anbefales.

Det kan godt være at de ikke er elegante, men de er meget effektive!
Gamacher – holder sko og fusser tørre!

Toiletsager har jeg også barberet ned til et minimum, det er noget der kan både fylde og veje en del. Hvis I er flere der går sammen kan man jo aftale hvem der tager hvad med og så låne af hinanden, og det er let at købe mere undervejs hvis/når man løber tør.

Noget der dog er vigtigt at prioritere er fodplejeprodukter, så en vabel eller andre små skavanker ikke vokser sig store og ødelægger din tur – læs evt. om det her.

Hvordan vælger jeg og bevarer overblik

En let måde at forholde sig til sine ting og vælge er simpelthen at lave en bruttoliste og veje alle de potentielle ting. Vi har lavet et regneark, så er det meget let at vælge til og fra og se effekten på vægten. 

Et godt råd er at være realistisk omkring hvor meget du skal have med. En for tung rygsæk kan dels forøge risikoen for at få skader, og den kan bestemt også fjerne fokus fra selve turen, så i stedet for at nye turen bruges der for meget mental energi på at kæmpe med vægten.

Flere anbefaler at din rygsæk vejer 10% af din kropsvægt – min har vejet lidt mere (8 kg) og jeg vejer ca. 60 kg. 

Selvom jeg ikke har meget med har jeg ikke oplevet at mangle noget. Det gør det også lettere at finde sine ting og der er i det hele taget ikke så meget du skal tage stilling til, og følelsen af at går med sine få ejendele på ryggen og ikke mangle noget er både rart og giver gode refleksioner omkring alle ens ting derhjemme.

Rikke

Password er Chivas95

1 Response

  1. Eva Söderberg says:

    Hej Rikke, tak for gode råd. På vandring medbringer jeg kun hårschampo, til tøjvask, som bodyshampo og naturligvis til hårvask. Vh, Eva

Leave a Reply