Fodpleje på vandreturen
Hvordan passer vi på vores fødder undervejs? Problemer med fødderne er en showstopper når man vandrer, så det er et utroligt vigtigt tema. Især på de længere ture er fodpleje vigtigt og at vi har forberedt os godt. Så vi har udstyr med til at hjælpe fødderne mens vi går.
Der er dels forberedelse før turen og så er der pleje undervejs.
Forberedelse før turene
Vi vandrer altid i støvler, så det er selvfølgelig vigtigt at de er gået til når man skal på de længere ture. Så det kan jo fint kombineres med når vi træner til turene. Sko eller støvler skal behandles, så de er smidige – for vores vedkommende betyder det jævnlig læderfedt udvendigt.
Og gode sokker er vigtige! Vi bruger Falke, men det kommer der et helt indlæg om en anden dag.
Så er der de små skavanker som vi nu har…..jeg har en tendens til nedsunken forfod, så jeg køber både særlige bløde indlæg til skoene og fodpads til at støtte min forfod. Ned i skoen og ud og træne! Så finder jeg ud af om de sidder rigtigt!
Det er også en god ide at overveje om man skal købe en ekstra indlægssål for at beskytte underbenene og knæene lidt ekstra mod de mange slag op i benet. Det har Rikke meget gavn af og måske burde jeg også gøre det. Da vi gik vores første Camino, mistede jeg en stor del af følelsen i mine hæle. Det kom igen nogle uger efter at vi var kommet hjem! Så overvej lige om der er nok sålstøtte i dine sko!

Fodpleje undervejs
Der kan skrives hele bøger om hvordan man skal passe på sine fødder på lange vandreture, så her er nogle af de vigtigste ting som vi gør.
Først og fremmest – hvis du mærker det mindste der generer dine fødder, så stop op og check straks efter! Vabler, gnavsår, irriteret hud og andet kommer langsomt men det er ikke altid at man er opmærksom på det. Og hvis der er det mindste rødmen eller antydning af problemer på fødderne, så skal der tages action.
Fødderne er ganske enkelt den vigtigste kropsdel når man går lange ture!
Det andet gode tip er at lufte ud! Når vi holder frokostpauser eller stopper for at spise lidt, tager vi tit støvlerne af – det giver frisk luft til fødder og sko og er med til at nedsætte fugt/varme som kan give problemer. Skift eventuelt sokker! Vi har typisk skiftet sokker dagligt – så på vores ture har vi altid mindst to par med!

En anden god ting er noget smørelse til fødderne, så man kan forkæle sine fødder efter eftermiddagens/aftenens bad. Ja, vi bader når vi kommer frem – hvis vi badede om morgenen, risikerer fødderne at være fugtige og det er som sagt ikke så godt. Du kan bruge din egen favoritcreme til det, vi har mest brugt Gewohl Fusskraft, som frisker fusserne dejligt op.
Og hvis skaden er sket eller er lige ved at ske? Hvad enten det er til irriteret hud, vabler eller steder hvor vi kan mærke at det gnaver lidt, så har vi prøvet meget forskelligt udstyr til vores vandrende medicinkasse.
Vores favoritter til medicinkassen!
Det første er et emne som der er mange holdninger til, men vi falder altid tilbage på at have en skøn forskellig blanding af Compeed med. Vi har de store stykker til hælen, de særlige stykker til knyster og de små til mellem tæerne. Få tørret foden og på med Compeed’en. Det har hjulpet os utallige gange med at minimere gnav-irritation eller beskyttet kommende vabler, og vi har ikke fundet et bedre alternativ endnu.
Den anden faste ingrediens i medicinkassen er noget til at aflaste tryk. Det overrasker mig altid at vi kan vandre i 14 dage uden problemer og så begynder skoen pludselig at trykke et-eller-andet sted. Så vi har altid “Matas trykaflastende latexringe” med til at aflaste – her er mærket egentlig ikke så vigtigt for os. Ofte har vi bare købt hvad de har på det første og bedste apotek på ruten. Den linkede er lidt stor i det, så det er heller ikke usædvanligt at vi klipper den til. Især hvis lilletåen er under tryk, kan det knibe med pladsen.

Den tredie fastboer i medicinkassen er englehud. Vi har ikke noget fast mærke, øjeblikket er det 3M’s Micropore som vi bruger. Vi bruger det mest til at beskytte områder hvor det er svært at få de andre hjælpere på plads. OG ikke mindst til at holde f.eks. de trykaflastende ringe på plads.
Vabler
Vabler fortjener sit helt eget afsnit, men jeg skal gøre det kort, for det er et emne som der er mange gode forslag til…..Så hvad fungerer bedst for os, når skaden er sket?
Well, det første vi gør er at få hul på vablen, så vædsken kommer ud. Når man ser de mange råd på nettet, kan man gøre det med nål & tråd, en saks (f.eks. fra schweitzer-kniven) eller med en kanyle.
Vi gør det med saksen – og klipper et 2-3 millimeter hul i vablerne. Husk at saksen skal helst være steriliseret – hvis vi ikke lige har udstyr med til det, vælger vi at desinficere den med håndsprit. Det er ikke helt så godt, men i en snæver vending kan det være det bedste at gøre. Alternativet med at varme saksspidsen med en lighter bruger vi ikke. Vi har ikke en lighter og jeg er faktisk ikke helt sikker på at det er nogen god ide at gøre….
Hvis du vil vide mere om det, har Det Danske Spejderkorps en rigtig god guide til vabelpleje.
Det var alt for nu – det var de vigtigste råd om fodpleje som vi kan give dig. Måske gør du det samme eller noget andet, og du er meget velkommen til at komme med gode råd eller forslag i kommentarfeltet nedenunder!
Jeg vil gerne have mail når I har nye indlæg
Hej MarianneR,
jeg har nu sat det op så du gerne skulle få en notifikation – jeg har skullet melde dig ind på siden for at kunne få det til at virke. Håber at det er ok at jeg har gjort det – ellers sig gerne til og jeg ændrer det fluks!
mvh
Christian
Jeg vil gerne have mail når der ske nyt på siden.
Fantastik godt inspirerende stykke arbejde i udført =)
Dejligt! Og tak for de pæne ord – jeg har også tilmeldt dig til siden så du får notifikationer når der er nyt
mvh
Christian