Bolderslev skov – en fantastisk naturskov

Vi havde fået anbefalet at gå en tur i Bolderslev Skov, som er en såkaldt naturskov. Ruten i skoven var ganske kort, men det var en helt enestående oplevelse! Og tog faktisk en del tid at gå! Det er virkelig en skov som man ikke ser andre steder i Danmark. Og selve vandreruten var også en oplevelse!

Lidt om skoven

At en skov er en naturskov betyder at skoven ikke bliver passet og træerne får lov til at vælte. Det giver mulighed for et fantastisk dyreliv og for at opleve noget skov som man ellers ikke ser i Danmark. Bl.a. er der en stor bestand af spætter i den lille skov – og den sjældne Bjergsalamander holder også til her.

Læs mere om Bolderslev skov her. Selv træer som vælter ind over stien får lov til at blive liggende! Og det gør også at man kommer til at kravle lidt og dukke sig en smule på stien!

Selve turen

Det første som møder dig er indtrykket af uforstyrret skov! Og det indtryk holder ved! Og det er faktisk ret vigtigt at holde sig på (eller meget tæt på) stien. Det er netop på grund af at skoven er fredet og vi derfor ikke skal forstyrre naturen off-sti alt for meget!

Uforstyrret skov med væltede og knækkede træer

Og selve stien er faktisk lidt svær at følge. Ihvertfald når der er så mange nedfaldsblade overalt. Det er helt sikkert at vi checker turen igen når der er blade på træerne. Og nu vi er ved træerne:

Den store forekomst af småbladet lind, som var urskovens dominerende træart i Danmark, og områdets urskovsagtige præg gør Bolderslev Skov til noget helt specielt, hvorfor arealet siden 1999 er fredet og udpeget af EU som Natura 2000-område.

Og stien går over mange mudderhuller og små vandløb. Der er smidt grene og træstammer ud til at gå ovenpå….men sørg for at have godt fodtøj på!

Nogle gange kan man gå udenom, men balance er en god ting!

Og så er der det der med væltede træer….ja, dem er der faktisk nogle stykker af. Vi syntes at det var evigt skægt at passere dem! Og selv hvis det var nogle af de træer som viste hvor stien var, fik de lov til at blive liggende.

Her er nogle eksempler på de væltede træer!

Og nu vi er ved det der med stien – den var ikke altid lige let at finde. Heldigvis er det nok den mest markerede sti vi nogensinde har gået på. Der er røde prikker på træerne langs stien – og helt ærligt: Hvis der ikke havde været det, havde vi ikke fundet stien! Det gjorde det til en sjov og helt unik oplevelse at gå i Bolderslev Skov. Vi elskede det! Bolderslev Skov er faktisk en af Danmarks største naturskove med sine 157ha.

Spot selv stien på billederne her!

Højdepunktet var nok denne samling af væltede træer – man måtte lige sno sig, og så er det jo godt at Rikke er adræt!

Og så var der dét der med de mange dyrearter – vi hørte spætterne undervejs og så også noget af deres efterladenskaber arbejdet! Det har vi heller ikke set før. Masser af små træflis nedenunder et højt, dødt træ!

Spætten har været godt igang!

Som sagt, så er ruten ikke særlig lang – kun omkring 4,5km, men det tog os næsten 1½ time at gå den. Så der var mange oplevelser og små forhindringer undervejs. Meget anbefalelsesværdig rute. Parkering sker ude ved Bolderslev Skovvej.

En fil med rutens gps-koordinater kan du downloade her.

Leave a Reply