Knapstien, Aabæk og Jørgensgård skov

Dette er en af de faste gåture. Turen følger den første den af knapstien, går forbi Aabæk strand og retur til Aabenraa igennem Jørgensgård skoven. Der er flere muligheder for at variere turen. Turen er god hele året, på nær perioder med meget regn, da et par af passagerne så kan være både mudret og glatte.

Den første del af turen følger man Knapstien, stien er etableret på den tidligere jernbane ”Kleinbahn” mellem Aabenraa og Stollig (nedlagt i 1925). Knapstien er meget benyttet af både vandrere, løberne, cyklister og hundeluftere, så man møder næsten altid nogen.

Knapstien

Vi følger Knapstien de første 3 km, der går gennem skoven. Landskabet er kuperet og på den sidste del af turen får man en rigtig flot udsigt udover Aabenraa fjord. Kort efter man passerer en bom forlader vi knapstien af stien der går stejlt ned til højre. Her følger vi vej ned forbi Restaurant Knapp https://restaurant-hotel-knapp.dk/, som ligger ved den gamle vandmølle i Stollig.

Udsigten til Aabenraa fjord og Aabæk Efterskole
Restaurant Knapp

Herefter går vi i retning mod Aabæk. Turen går gennem en lille sti, som fører til stranden i Aabæk https://naturstyrelsen.dk/naturoplevelser/naturguider/aabenraa-skovene/aktiviteter/, et om sommeren velbesøgt område, hvor der både er bænke og mulighed for at grille – her er der i øvrigt også toiletter der er åbne fra april – oktober.

Aabæk strand på en gråvejrsdag

Fra stranden tager vi turen op igennem skoven (Jørgensgård skov), og følger stien langs med Aabenraa fjord. Efter den første lille stigning er den første del af turen mest ligeud, men flotte oversigter over fjorden.  Der er stejle skrænter mod fjorden og morænelandskab mod nord, så der er hele tiden noget pænt at kigge på. På den sidste del af turen langs kysten går det lidt mere op og ned og her skal man holde øje med hvor man går så man ikke falder i de overfladiske rødder på stien. Vi passerer en overnatningsplads, hvor der også er god mulighed for at holde pause, Kort efter forlader vi stien ved fjorden tager skovstien til højre, og følger stien opad!, til vi når den asfalterede vej, hvor der parallelt med vejen er en sti, hvor vi går til venstre.

Stien langs fjorden

Stien fører os ned ad Oldemors trappe, hvor der i øvrigt ikke er ret meget trappe i traditionel forstand, men der er dog to små stykker trappe tilbage. Oldemors trappe er en del af et meget gammelt stisystem (starten af 1800 tallet).

Ved enden af trappen tager vi skovvejen til højre, og når vi igen når den asfalterede vej, krydser vi denne og tager turen tilbage af ”Ringvejen” som er et andet stisystem, som ender nede på Knapstien. Vi følger Knapstien tilbage til startpunktet.

Variationer – Der er flere muligheder for at lave variationer af turen:

1. Gå ned ved Aabæk Efterskole – forkorter turen en anelse (1,5-2 km)

Turen kan afkortes en smule hvis man tager stien ned til højre ved efterskolen (lige inden bommen). Her kan man nyde den fantastiske udsigt over fjorden mens man går ned ad bakken og gennem efterskolen. Her fører vejen direkte ned til Aabæk stand.

2. Følge turen retur til Aabenraa langs fjorden – turen ender ved ro og kajakklubberne i Aabenraa

Det er også muligt at blive på stien ved fjorden og følge denne hele vejen ind til Aabenraa. Hvis der er meget højvande (i forbindelse med blæst), kan det være enten umuligt eller lidt besværligt at komme forbi. Hvis det er umuligt, må man gå lidt tilbage og følge skovvejen det sidste stykke som ender på Lindsnakkevej  – det er dog meget sjældent at man ikke kan komme forbi.

Udsigten fra skovvejen, den alternative rute hvis der er for meget højvande

3. Blåsholm – forlænger turen med ca. 4 km

Hvis man gerne vil gå en lidt længere tur, kan man går Blåsholm http://lojtstier.dk/vandretur16.html, som er en sløjfe bag Resturant Knapp. Man går på en skovvej, hvor der er flotte udsigter over Aabenraa fjord og Dyrhave. Det er nemt at finde vej da man blot skal følge skovvejen rundt. Når man igen kommer ud på vejen, så skal man dreje til højre, hvor man passerer et parcelhuskvarter, dette stykke af ruten er på asfalteret vej. Det første stykke er temmelig stejlt, vejen følges og ender i et Y-kryds, hvor man holder til højre (Stennevej). Kort efter passerer man en større gård (der ligger i et vejsving), hvor der er en sti på venstre hånd (til Aabæk)  og man er tilbage på ruten.

Turen er på ca. 10 km og tog os omkring 2 timer.

Du kan downloade en gpx-fil med ruten her.

Rikke

Password er Chivas95

Leave a Reply