En tur på Løjt – Skølsig og Bodum

En dejlig tur i nyfalden sne nord for Aabenraa! Vi startede i Løjt Kirkeby og gik en runde på vestsiden af halvøen Løjt, som tog os igennem Skølsig og Bodum.

Området nord-nordøst for Aabenraa hedder Løjt Land og er som nævnt en halvø – Den Store Danske Encyklopædi fortæller at den er:

….med klintekyst ud mod Lillebælt. Det frugtbare morænelandskab har talrige kuppelformede enkeltbakker adskilt af kedelformede huller, ofte med søer og moser, og langs veje og skel ses mange løvtræshegn. Mod Lillebælt ligger kratklædte lerklinter.

En særlig ting ved Løjt Land er at mange af de gamle skibskaptajner i 1800- og 1900-tallet slog sig ned herude når de lod sig pensionere. Derfor finder man mange gamle huse med runde vinduer i især dørene. Det mindede dem om koøjerne på skibene.

Nok historie 🙂 Tilbage til vores tur!

Vi startede som tidligere ved kirken i Løjt Kirkeby og gik langs vejen ud af byen idet pragtfulde solskinsvejr. Det havde sneet om natten, og det var sæsonens første snevejr for os!

På vej ud af Løjt

Turen førte lange landevejen ud af byen og ud på det smukke Løjt Land. Det gamle morænelandskab med bakker og små hulninger var helt tydeligt. Klik på billederne for at se dem i stor udgave:

Efter nogle kilometer langs vejen kom vi ind i Lerskov Plantage, som skal vise sig at være den smukkeste del af turen. Nyfalden sne, solskin og gode vejstier mellem træerne er en dejlig blanding.

Skovsti – hyggeligt i solen!

Og turens historiske indspark! Som de så fint skriver på løjtstier.dk (hvor vi har fundet dagens rute), så er den store skelsten ved åen:

….en gammel fredet vejsten fra 1787. Vejstenen står øst for Tingvejen lige før en lille bro et par hundrede meter nord for sidevejen, der fører ind til Skølsig. Stenen bærer indskriften “Gjenner – Lerskoou – Nørby – 1787” og er smykket med enkle ornamenter. De tre landsbyers områder grænser op til hinanden lige her.

Skelstenen fra 1787

Efter plantagen fører vejen sydpå til Bodum og derfra gik vi på cykelstien ved siden af landevejen tilbage til Løjt Kirkeby og bilen.

Turen viste sig at være en hel del på asfalt langs landevejene ind til Løjt Kirkeby – der kan være en del trafik, så det er ikke en tur man skal tage for at finde fred&ro i naturen. Men det er en smuk tur ud over landskaberne på Løjt Land!

Vi gik de knap 11 kilometer på lidt over 2 timer, så det er også en hurtig rute!

Leave a Reply