GPS: Farvel ViewRanger, goddag…..mapy.cz??

Som du sikkert ved, har jeg været en stor fan af app’en Viewranger og har skrevet flere guides om den. Men Viewranger er blevet fusioneret med en anden app, Outdooractive og det har trigget at jeg er begyndt at se mig omkring efter en ny vandreapp…mapy.cz!

Hvorfor dog skifte?

Sagen er at de som en del af fusionen er begyndt på at samle kræfterne i én app og én platform – og det er Outdooractives. Det kan du læse mere om her, hvor du også kan se en sammenlinging af app’ene. Med andre ord kan man stadig hente og bruge Viewranger. Men der bliver ikke videreudviklet på den længere, det gør der kun på Outdooractives app. Så jeg regner med at Viewranger app’en lukker stille og roligt om 1-2 år.

Men jeg har flyttet alle mine Viewranger-data og gemte ruter over i den nye platform (det gik aldeles smertefrit) og har prøvet den nye app. Well….med Viewranger havde jeg en gratis platform som godt nok jævnligt bad mig om at blive abonnement på forskellige måder, men det var til at leve med. Desværre gjorde Outdooractive det også – bare lidt mere. Kombinér det med en ny app med en ny læringskurve. Så jeg valgte at lukke den stille ned og kigge mig omkring efter en ny app.

Heldigvis bliver der tit spurgt om forskellige apps på de Facebookgrupper om vandring, som jeg er med i. Så jeg har været med til at sammenligne apps nogle gange og deltaget i diskussionen derinde.

Jeg har sågar lavet en sammenligning af en masse apps tilbage i maj og opdagede i den sammenhæng mapy.cz. Så vidt jeg kan læse mig frem til, er det Tjekkiets svar på Kort- og Matrikelstyrelsen som har lavet en app til at cykle, køre eller vandre efter.

Hvorfor mapy.cz?

Hvad er det så der gør at jeg er i fuld gang med at prøve den af og vælger at gå videre med den?

 • Den er gratis – som i helt gratis! Jeg har ikke stødt på noget tiggeri overhovedet – og har trods alt vandret med den i over 18 timer.
 • Kortene er pr. default offline – den starter simpelthen med at ville downloade kortene alt efter hvor du er. Så ingen ekstra udgifter med telefoni eller problemer når der ikke er dækning! Det fungerer som på maps.me – helt uproblematisk.
 • Jeg kan uploade mine egne .gpx-filer og vandre efter dem. Det er meget vigtigt for mig at kunne finde gps-koordinaterne for vandreruter på nettet. Og så kunne loade dem op i min app som .gpx-filer, og det kan jeg på min konto på deres webside.
 • Jeg kan vise her på bloggen hvor jeg har gået – og det kan jeg meget let med mapy.cz. Se et eksempel her:
 • Jeg kan selv lave og eksportere gps-filer. Eller lave gps-filer ud af de ruter, som jeg har gået – hvis der er nogen som vil gå i vores fodspor!

Og så er der også nogle ekstragevinster, som jeg ikke vidste da jeg gik igang med at bruge den:

 • Der er flere forskellige kort. Openstreetmap, vinterkort, trafikkort, sattelitkort og deres egen såkaldte turistkort. Som har de største oficielle vandreruter automatisk indbygget – f.eks. Gendarmstien, Camino Haderslev Næs og Hærvejen blot for at nævne nogen her fra lokalområdet.
 • Brugervenligt – langt lettere (læs: mindre nørdet) end Viewranger. Så det er meget let at starte med mapy.cz.

Jovist, mapy.cz mangler flere af de nørdede features som er gode for vandrere (let at se hvor langt der er til næste sving) eller ifht. dine vandrevenner (buddybeacon), men det er features som jeg fint kan leve uden.

Men alt i alt er mapy.cz for mig en bedre app end Viewranger. Let at bruge, offline og har de features som jeg har brug for. Den kommer med på turene fremover! Her er hvor jeg har brugt den:

Screenshot fra mapy.cz's webside
Juledagenes test-ture!

2 Responses

 1. Morten says:

  Har slet ikke hørt om mapy.cz før. Kan jo så godt være, man er nødt til at tjekke den ud. Er ellers også fint tilfreds med Viewranger

 2. Stefan Andreasen says:

  Tak for tip omkring Mapy.CZ, desværre kan man ikke oprette en bruger på mapy.cz (seznam.cz) da det kræver de kan sende en SMS og det kan de åbenbart ikke til en Dansk mobil :o( Dermed bliver Mapy.cz ubrugelig da man ikke kan lave save uden bruger.

Leave a Reply