Nybøl Nor stien
Lige før jul var vi afsted på Nybøl Nor stien som går langs vandet ved Gråsten og fører forbi mange teglværker. Vi mærker historiens vingesus fra de seks store teglværker omkring noret som stadig er i drift. En stor del af Danmarks teglproduktion kommer fra området omkring Nybøl Nor. Helt tilbage fra 1791 har der været teglværker netop her!
Nybøl Nor er en nordlig sidearm af Flensborg Fjord og ruten starter på en lille parkeringsplads i dens østlige ende – derfra går vi mod vest til Egernsund og retur af den samme rute. I gamle dage var der store lerforekomster i jorden og derfor kom teglværkerne til at ligge lige her.
Man starter direkte med at mærke teglværkshistorien – næsten overalt på ruten ser vi tegl, mursten eller knuste tegl i landskabet. Det kan være ude på markerne, hvor man kan se farveforskel på jorden eller tegl der ligge frit omkring. Eller langs Norets kyst, hvor der er masser af tegl – måske er flere af dem hundrede af år gamle!
Og selve stien er god
Stien er let at følge. Den er godt afmærket undervejs og dele af den går langs de små veje ved teglværkerne. Der er stadig mange i drift og de har showrooms langs stien. Og et showroom for et teglværk er noget af en oplevelse. Det er nemlig ude i det fri og med masser af …. ja, tegl!
Forbi teglværkerne ligger deres råmateriale også – så her er virkelig mulighed for at få mudder på støvlerne. Eller rettere ler på støvlerne! Der er store bjerge af ler langs vejen ved teglværkerne og man får helt lyst til at løbe ind og lave lerfigurer af det. Men det holdt vi os dog fra.
Stien fører os forbi værkerne og ind i Skodsbøl Skov, som efter sigende huser flere forskellige arter af flagermus. Da vi gik i dagtimerne så vi ikke meget til dem, men skoven er et hyggeligt afbræk fra de sønderjydske marker og teglværker. Skovbunden var meget fugtig da vi gik der, så den er nok plantet på en gammel mose. Det er ihvertfald hvad vi tænker efter at have gået rundt i Rode Mose og skoven omkring den!
Men selv skoven er også berørt af de mange år med teglværker. Når vi kommer tættere på byen Egernsund, kan man på marker og i jordbunden se de gamle efterladenskaber fra teglværkerne. Det giver faktisk en hygglig stemning at der ligger slidte og gamle tegl rundt omkring. På billederne herunder kan du se hvordan markerne flere steder har masser af nedpløjet tegl i sig. Eller hvor idyllisk det faktisk kan se ud ved trærødderne.
Turen ender ved havnen i Egernsund hvor vi vendte om og gik retur til bilen. Her er en pølsevogn/grillbar så man kan få sig en snack!
Turen var i alt på ca. 13 kilometer og tog os omkring 3 timer. Du kan downloade en gps-fil med ruten her.
Nyeste kommentarer